Cilt: 3 Sayı: 1, 31.03.2023

Yıl: 2023

Muş Alparslan Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi öncelikli olarak bölgesel veya küresel bağlamda Tarımsal Üretim ve Teknolojileri temel disiplinine dayanan; Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Biyosistem Mühendisliği, Çevre Bilimleri, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Tarım Ekonomisi, Tarla Bitkileri, Tarımsal Biyoteknoloji, Toprak Bilimi, Bitki Besleme, Zootekni, Su bilimi, denizcilik, su ürünleri yetiştiriciliği, balıkçılık yönetimi çevre bilimleri gibi bilim alanlarında yapılmış yüksek kaliteli, özgün ve yenilikçi bilgilerin irdelendiği araştırma makalelerinin yanı sıra sınırlı sayıda davet edilmiş derleme makalesi, kısa araştırma notu/teknik not, vaka takdimi gibi yayın kategorilerinden de başvuruları kabul eden ve yayınlanmasını sağlayan açık erişimli bir araştırma dergisidir. Muş Alparslan Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi yayımlanan makaleler için herhangi bir ücret talep etmez.

Araştırma alanları şunları içerir (ancak bunlarla sınırlı değildir):

  • Uygulamalı Bilimler
  • Biyomühendislik
  • Çevre Mühendisliği
  • Gıda Mühendisliği
  • Nano Teknoloji Mühendislik
  • Su Ürünleri Bilimleri ve Mühendisliği
  • Ziraat Mühendisliği
  • Biyoloji
  • Coğrafi Bilgi Teknolojileri
  • Doğal Afet Yönetimi
  • Enerji Kaynakları ve Yönetimi
  • Fizik
  • İstatistik ve modelleme
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • Kimya
  • Deniz Teknolojileri
  • Deniz Biyolojisi
  • Balıkçılık
  • Su Ürünleri Yetiştiriciliği
  • Denizcilik
  • Biyoteknoloji
  • Ekoloji
  • Kirlilik
  • Balıkçılık yönetimi
  • Telemetri ve uzaktan algılama
  • Balık Teşhisi ve Hastalığı
  • Balık Beslenmesi
  • Gıda işleme
  • Hidroloji
  • Limnoloji
  • Oşinografi
  • Sürdürülebilir ekosistem
  • Küresel ısınma
  • Su havzası yönetimi

Muş Alparslan Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi yayıncılık hayatına Ocak 2021 yılında Muş Alparslan Üniversitesi Tarımsal Üretim ve Teknolojileri Dergisi (E-ISSN: 2757-8763) ismiyle başlamış 2022 Mart’ta isim değişikliği olmuştur. Muş Alparslan Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi uluslararası hakemli Türkçe ve İngilizce bir dergidir. Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Biyosistem Mühendisliği, Çevre Bilimleri, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Tarım Ekonomisi, Tarla Bitkileri, Tarımsal Biyoteknoloji, Toprak Bilimi, Bitki Besleme, Zootekni, Biyoloji, Su Ürünleri, Denizcilik ve Uygulamalı Bilimler alanlarında orijinal makaleler, derlemeler, kısa yazılar ve editöre mektuplar hakem değerlendirilmesinden sonra yayınlanmak üzere kabul edilmektedir. Derginin yazım kurallarına uygun olarak hazırlanan makaleler dergi editörü tarafından değerlendirilmek üzere hakemlere gönderilmektedir. Kör hakem uygulaması gözetilmekte ve her makale iki farklı hakem tarafından değerlendirilmektedir. Dergi editörü ve editor kurulu, hakem değerlendirilmelerine göre makalenin dergide yayınlanmak üzere kabul edilip edilmeyeceğine karar verir.

Daha önce başka bir yerde yayımlanmış makaleler değerlendirme kapsamına alınmamaktadır. Dergide yayınlanan makalelerin tüm sorumlulukları (bilimsel, mesleki, etik, yasal vb.) makale yazarlarına aittir. Yayınlanan makalelerin telif hakları derginin mülküyeti ve referansı olmadan devredilemez

Başvuru Dosyaları

1. Makale Şablonu- İndirmek için Tıklayınız

2. Telif Hakkı Devir Formu- İndirmek için Tıklayınız

3. Etik Kurul İzni Bilgi Beyanı- İndirmek için Tıklayınız

4. Benzerlik Raporu- Turnitin, iThenticate, intihal.net programlarını kullanabilirsiniz.

Makale Türleri

Orjinal araştırma makaleleri, derleme makaleleri, kısa makale, editöre mektup kabul edilmektedir. Orjinal araştırma makaleleri daha önce başka bir yerde yayımlanmamış olmalı ve 7500 kelime ya da 25 sayfayı (tablolar ve görseller dahil) geçmemelidir. Derleme makaleleri, belli bir alanda 10.000 kelime ya da 30 sayfayı (tablolar ve görseller dahil) geçmemelidir. Kısa makaleler çalışmanın ön aşamasını ve doğasını açıklayacak şekilde olmalı ve 3000 kelime ya da 10 sayfayı (tablolar ve görseller dahil) geçmemelidir. Editöre Mektup, güncel konuları kapsamaları ve 2000 kelime ya da 8 sayfayı (tablolar ve görseller dahil) geçmemelidir.

Makale Hazırlığı

Makaleler Türkçe ya da İngilizce dilinde yazılmalı ve bir kelime işlemci programı kullanılarak “.doc” ya da “.docx” formatlarında kaydedilmelidir. Makale boyunca 12 puntolu Times New Roman fontu (referanslar, tablo ve şekil başlıkları dahil) kullanılmalı, çift aralıklı ve A4 boyutunda her tarafında 25 mm kenar boşluklu sayfa düzeni tercih edilmelidir. Metin tek sütünda mümkün olduğunca basit olmalı ve sözcükler tire kullanılarak ayrılmamalıdır. Cins ve tür isimleri italic olarak verilmeli ve metinde ilk bahsedildiği yerde “should be followed by the authority”. Makaleler aşağıdaki sıraya göre yapılandırılmalıdır:

Başlık Sayfası

o Başlık
o Yazar isimleri, ORCID ID, tam adresleri
o Sorumlu yazarın mail adresi

Ana Metin

o Başlık yazar isimleri dahil edilmeden eklenmelidir (Türkçe makaleler için hem Türkçe hem İngilizce gerekmektedir)
o Özet (Türkçe makaleler için hem Türkçe hem İngilizce gerekmektedir
o Anahtar Kelimeler
o Giriş
o Materyal ve Yöntem
o Sonuçlar ve Tartışma ( Bu kısmı yazar isterse iki ayrı başlık olacak şekilde yazar ele alabilir)
o Sonuçlar
o Teşekkür (gerekli ise)
o Kaynakça
Tablo ve Figurler metin üzerinde uygun olan yerlerde başlıkları ile beraber verilmelidir.
Appendiks (gerekli ise)

Teşekkür

Minimum uzunlukta tutulmalı ve kaynakçadan önce yerleştirilmelidir.

Kaynakça

Metin içinde kaynak gösterme
Lütfen kaynakçada verilen bir referansların aynı zamanda metin içinde de kaynak gösterildiğinden emin olunuz. Literatürü kaynak gösterirken örnekteki gibi önce alfabetik sıraya sonra yıla göre kaynak gösteriniz (Şimşek, 2018; Şimşek and Demirci, 2018; Şimşek et al., 2018). Türkçe makaleler için (Şimşek, 2018; Şimşek ve Demirci, 2018; Şimşek ve ark., 2018). Eğer kaynakça cümle içinde kullanılacaksa sadece tarihi parantez içinde gösteriniz. Örneğin: Kale (2012); Can and Yılmaz (2014); Kılıç et al. (2019)
· Tek isim: yazar ismi ve yayınlanma
· İki yazarlı: iki yazarın da adı ve yayımlanma yılı
· Üç ya da daha fazla yazarlı: İlk yazarın adının arkasından “et al.” ibaresi yerleştirilir ve yayımlanma yılı verilir
Kaynakçada kaynak gösterme; Kaynaklar önce alfabetik olarak ardından da kronolojik olarak sıralanmalıdır. Aynı yazar (lar) dan aynı yılda birden fazla kaynak olduğu taktide yayın tarihinden sonra a,b,c, vb. harflerle belirtilmelidir.
Dergi makaleleri, kitaplar, birden fazla bölümden oluşan kitaplar ve online basılan makaleler aşağıdaki örnekler doğrultusunda kaynak gösterilmelidir.


Makale:
Demirci, A. (2007). The evaluation of a red shrimp Plesionika martia (Decapoda: Pandalidae) in North-East Mediterranean trawl fishery. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 24(1), 93-96.
Şimşek, E., & Demirci, A. (2018). Barotrauma treatment effects on survival rates for some discarded fish by trawl fishery. Fresenius Environmental Bulletin, 27(7), 4867-4873.
Demirci, S., Özyılmaz, A., Öksüz, A., Nadir, R. S. & Şimşek, E. (2018). Otolith chemistry of Champsodon nudivittis (Ogilby, 1895) and Nemipterus randalli (Russell, 1986) in Iskenderun Bay, Turkey. Journal of Applied Ichthyology, 34(5), 1131-1135. https://doi.org/10.1111/jai.13761

Kitap:
Brown, C., Laland, K. & Krause, J. (Eds.) (2011). Fish cognition and behavior. 2nd ed. Oxford, UK: Wiley-Blackwell. 472 p.

Kitap Bölümü:
Langston, W. J. (1990). Toxic effects of metals and the incidence of marine ecosystems. In: Furness, R.W. (eds.), Rainbow heavy metals in the marine environment. CRC Pres., New York. p. 102-122.
Vassallo, A.I. & Mora, M.S. (2007). Interspecific scaling and ontogenetic growth patterns of the skull in living and fossil ctenomyid and octodontid rodents (Caviomorpha: Octodontoidea). In: Kelt, D.A., Lessa, E., Salazar-Bravo, J.A., Patton, J.L. (eds.), The Quintessential Naturalist: Honoring the Life and Legacy of Oliver P. Pearson. 1st ed. Berkeley, CA, USA: University of California Press, 945-968.

Tez:
Şimşek, E. (2018). Trol balıkçılığında ıskartanın yaşama ihtimalini etkileyen faktörlerin analizi. Doktora tezi, İskenderun Teknik Üniversitesi, Hatay, Türkiye, 101 s.
Şimşek, E. (2018). Analysis of the factors affecting the discard fate for trawl fishery. Ph. D. Thesis, Iskenderun Technical University, Hatay, Turkey, 101 pp. (In Turkish).

Konferans Bildirileri:
Demirci, A., Şimşek E., Demirci, S., Akar, Ö. & Bayraktar, O. (2018). Recreational fishing competitions in Turkey. International Ecology 2018 Symposium, Kastamonu, Turkey Proceedings Book, 505-506.

Enstitü Baskıları:
FAO, (2016). The State of World Fisheries and Aquaculture: Contributing to food security and nutrition for all. Rome. 200 pp.

Raporlar:
FAO, (2018). Report of the ninth session of the Sub-Committee on Aquaculture. FAO Fisheries and Aquaculture Report No. 1188. Rome, Italy.

İnternet Kaynakları:
Froese, R. & Pauly, D. (Eds.) (2018). FishBase. World Wide Web electronic publication. Retrieved on January 11, 2018 from http://www.fishbase.org.

Tablolar
Tablolar Arap rakamlarına göre sıralanmalı ve metin içinde en uygun olan yerlere başlıkları ile beraber yerleştirilmelidir. Dipnotları tablo gövdesinin altındaki tablolara yerleştirin ve bunları küçük harflerle (veya anlamlılık değerleri ve diğer istatistiksel veriler için yıldız işaretleriyle) belirtilmelidir. Diket sütün kullanımında kaçınılmalıdır. Tablolarda gösterilen verilen metin içinde tekrarlara yer verecek şekilde gösterilmemelidir.

Şekiller
Metinde tüm resimler 'Şekil' olarak etiketlenmeli ve birbirini izleyen Arapça rakamlarla, Şekil 1, Şekil 2 vb. şeklinde numaralandırılmalıdır. Bir şeklin içindeki panellee etiketlenmişse (a, b, vb.), metinde bu panellere atıfta bulunurken hem şekil hem panel kodunu bir arada kullanın. Yüksek kaliteli lazer yazıcı ile çoğaltılabilecek kalitedeki çizimler tercih edilmektedir. Kullanılan fotoğraflar iyi kontrastlı olmalı ve parlak kağıt üzerine basılabilir olmalıdır. PNG, JPEG gibi elektronik formatlar için önerilen şekiller. TIFF (min. 300 dpi) de mevcut boyutlarda düzenlenmelidir. Tüm şekiller veya tablolar metin içinde sunulmalıdır. Tüm şekiller ve tablolar için Times New Roman yazı tipini kullanın. Yazı tipi boyutları 9 ila 12 punto arasında olmalıdır.

Muş Alparslan Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi bilimsel yayınların kalitesini korumak, kamuoyunun bilimsel bulgulara güvenirliğini korumak ve orjinal fikirlerin itibarinı sağlamak amacı ile belirli etik kuralları takip eder. Muş Alparslan Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, yayın etiği komitesine (COPE) bağlıdır ve onların davranış kurallarını uyarak uygulama klavuzlarına en iyi şekilde bağlı kalmayı amaçlar. Yayın Etiği Komitesi (COPE). (2011, 7 Mart). Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri için En İyi Uygulama Yönergeleri. Alıntılanma Yeri: https://publicationethics.org/about/guide/journal-editors

Muş Alparslan Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisine çalışmalarını gönderen yazarlar, çalışmalarının orjinal olduğunu ve başka bir yerde yayınlanmadığını veya yayınlanmak üzere değerlendirme sürecinde olmadığını onaylar. Ayrıca yazarlar gönderilen makalelerin digger makale ya da çalışmalarından kısmen vey a tamamen kopyalanmadığını veya intihal olmadığını onaylar. Yazarlar makaleleri ile ilgili potansiyel çıkar çatışması vey a kısmi faydaları olmadığını onaylar.

Muş Alparslan Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, yayınlamadan önce gönderilen bütün makalelerde intihal olup olmadığını kontrol edecektir. Yayın sürecinin herhangi bir aşamasında intihal tespit edilirse yazara makaleyi yeniden yazma talimatı gönderilecektir. İntihali önlemek için her makale turnitin ve/veya iThenticate  tarafından taranacaktır. Herhangi bir çalışmanın %30’unda intihal olması durumunda makale reddedilecek ve yazara bilgi yazısı gönderilecektir. Yazarların yayına göndermeden önce makale içeriğini ücretsiz çevrimiçi yazılımlar kullanarak control etmesini şiddetle tavsiye ederiz.

Muş Alparslan Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, gönderilen makalelerin tarafsız bir şekilde değerlendirilmesi ve yazarlar ile hakemler arasındaki fiili ya da potansiyel çıkar çatışmalarının önlenmesi için gerekli düzenlemeleri yapar.

EDİTÖRLERİN VE YAYIN KURULUNUN SORUMLULUKLARI

Yayın Sorumlulukları ve Bağımsızlık

Tüm MLS editörleri dergideki değerlendirme ve kararlarında bağımsızdır. Hiçbir dış ve / veya iç faktör kararlarını etkileyemez. Editörler herhangi bir olumlu ve / veya olumsuz kısıtlamaya maruz kalırlarsa, kısıtlamaya dahil olanlara karşı yasal işlem yapma hakkını saklı tutar. Diğer yandan editörler dergide verdikleri kararlardan sorumludur. Baş editör, dergi içeriğinden ve zamanında yayınlamadan sorumlu tek kişidir.

Gizlilik ve Çıkar Çatışması

Dergi editörleri ve Editörler Kurulu üyelerinin gönderilen materyalleri bölüm editörleri, istatistik editörleri, dil editörleri, tasarım editörleri ve diğer editöelr dışındaki 3. Kişilerle paylaşması ve/ veya kendileri kullanmaları yazaktır.Bir editör ile bir yazar veya yazarın çalıştığı kurum arasında işbirliği veya rekabet açısından bir çıkar çatışması varsa değerlendirme sürecini yönetmek üzere Yayın Kurulu'ndan başka bir üye görevlendirilir.

Yayın Kararları

Editörler, alanında uzman en az iki hakem tayin ederek gönderilen makalelerin hakem incelemesini sağlar. Yazıların araştırmacılar ve okuyucular için önemi, hakem raporları, intihal ve telif hakkı ihlali hukuki konular olarak dikkate alınarak bir makalenin yayınlanması kararından baş editör sorumludur. Baş editör, kararını diğer editörler ve hakemlerle tartışabilir.

HAKEMLERİN SORUMLULUKLARI

Editör Kararına Katkı

Gönderilen bir makalenin hakem incelemesi, bilimsel içeriğinin, bilimsel düzeninin ve derginin ilkelerine uygunluğunun kontrolü ve uygunluğunu sağlamak için makale içeriğinin değerlendirilmesidir. İnceleme süreci, hakemlere makaleler hakkındaki değerlendirmelerini editörlere iletme olanağı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda onlara makalelerin içeriğini geliştirme fırsatı da verir.

Hızlılık

Bir makalenin değerlendirilmesi için görevlendirilen bir hakem, makalenin içeriği dışında bir bilim dalında uzmansa, yazının konusundan uzaksa, değerlendirme için süresi kısaysa veya çıkar çatışması varsa, onu görevlendiren editöre bilgi vermeli ve geri çekilmesini istemelidir. Makalenin içeriği hakemin uzmanlık alanına uyuyorsa, değerlendirmeyi tamamlamalı ve raporu en kısa sürede editöre göndermelidir.

Gizlilik

Makalelerin değerlendirilmesi için görevlendirilen hakemler, makalelerin gizli belge olduğunu peşinen onaylar ve bu belgeler ile ilgili herhangi bir bilgiyi, değerlendirmeye dahil olan editörler dışında üçüncü şahıslarla paylaşmaz. Hakemler, makaleler yayın için kabul edildikten veya reddedildikten sonra bile bilgi paylaşmamaya devam eder. Makalede değerlendirme için izinsiz olarak gönderilen bir fikrin kullanıldığından şüpheleniliyorsa, COPE akış şeması "Bir gözden geçirenin bir yazarın fikirlerine veya verilerine el koyduğundan şüpheleniyorsanız ne yapmalısınız?" takip edilir.

Nesnellik Standartları

Hakemler eleştirilerini bilimsel arka plan üzerine inşa etmeli ve açıklamalarına bilimsel kanıtlar eklemelidir. Makaleleri geliştirmek için hakemler tarafından ortaya atılan tüm yorumlar açık ve doğrudan olmalı ve yazarın duygularını rahatsız etmeyecek şekilde yazılmalıdır. Aşağılayıcı ve onur kırıcı ifadelerden kaçınılmalıdır.

Alıntılanan Referansların Uygunluğu

Hakemler, kullanılan yazılarda kaynak göstermeden alıntı yapılıp yapılmadığını konterol etmelidir. Yayınlanan makalelerdeki ifadeler, gözlemler, sonuçlar veya kanıtlar ilgili makale referans gösterilerek alıntılanmalıdır. Hakemler ayrıca alıntı yapılan kaynak (lar) da alıntıların varlığının gerçekliğinden emin olmalıdır.

Çıkar Çatışması

Bir hakem, yazar (lar) la bir veya daha fazla ilgi alanına girerek bir durumdaysa, atamayı yapan editörün editörüne bilgi vermeli ve geri çekilmesini istemelidir.

YAZARLARIN SORUMLULUKLARI

Raporlama Standartları

Orijinal araştırma makalelerinin yazarları sonuçları sunmalı ve bunları uygun bir şekilde tartışmalıdır. Makalelerin metodolojik içerikleri tekrarlanabilir olması gerektiğinden, yazarlar beyanlarında net olmalı ve kasıtlı olarak yanlış veya eksik verileri bildirmemelidir. Derleme türü makalelerin yazarlarına, derleme konuları alanında uzman değillerse veya yeterli arka plan bilgisine veya ilgili önceki çalışmalarına sahip değillerse, bu tür makaleleri yazmaları önerilmez.

Veri Erişimi ve Saklama

Yazarlardan gerektiğinde ham verilerini sunmaları istenebilir (etik durumlar vb.). Bu nedenle makalelerin ham verileri, gerektiğinde sunulabilmesi için güvenli bir şekilde saklanmalıdır. Yayınları takip eden ham verilerin saklama süresi en az 10 yıl olmalıdır.

Özgünlük ve İntihal

Gönderilen makalelerin yazarları, makalelerinin orijinal olduğundan emin olmalı veya alıntılar için alıntı referansları içermelidir. Birden Çok, Tekrarlanan, Gereksiz veya Eşzamanlı Gönderimler, Aynı araştırma üzerine birden fazla yayın raporu üretmenin etik olarak onaylanmamıştır. Yazarlar bu tür durumlara dikkat etmeli ve aynı makaleyi aynı anda farklı dergilere göndermemelidir.

Yazarlık

Makalelerde yalnızca aşağıdaki kişiler sorumlu yazarlar olarak yer almalıdır:

• Bir çalışmada kavram, tasarım, performans, veri toplama ve / veya analize büyük katkı sağlayan araştırmacılar,
• Yazıların hazırlanmasında veya eleştirel revizyonunda yer alan araştırmacılar,
• Araştırmacılar makalelerin son halini onaylamış ve gönderimini kabul etmiş olmalıdır.

Yukarıdaki listenin dışındaki katkıda bulunanlar (teknik yardım, yazma ve düzenleme yardımcıları, genel katkılar, vb.) Yazarların listesine dahil edilmemelidir, ancak teşekkür bölümünde listelenebilirler. Makalelerin ilgili yazarları, yazar olarak katkıda bulunanların ve teşekkür bölümünde yer alacak kişilerin ayrı bir listesini sağlamalıdır.

Çıkar Çatışması

Yazarlar, yazılarında her türlü çıkar çatışmasını açıkça beyan etmelidir. Yazıların konusu ile ilgili çıkar çatışması bulunmadığını da beyan edilmelidir. En yaygın çıkar çatışması türleri mali destekler, eğitim veya diğer türden fonlar, kişisel veya kurumsal ilişkiler ve üyeliklerdir. Çalışmaların tüm mali destek kaynakları (hibe veya diğer referans numaraları ile birlikte) beyan edilmelidir.


Referansların Kabulü

Yazarlar, kaynaklarının izni olmadıkça kişisel olarak elde edilen bilgileri (çevredeki kişilerle konuşmalar, yazışmalar veya tartışmalar) kullanmamalıdır. Özel belgeler veya hibe başvurularının hakemliği hakkındaki bilgiler, ilgili hizmeti veren makamların izni olmadan kullanılmamalıdır.

Hakem Değerlendirmesi

Yazarlar, hakemlik sürecine dahil olmak zorundadır ve ham verilere, etik onaylara ilişkin kanıtlara, hasta onaylarına ve editörlerin telif hakkı yayın taleplerine ve açıklamalarına yanıt vererek işbirliği yapmalıdır. Yazarlar, hakem değerlendirme süreci tarafından oluşturulan revizyon önerilerine olumlu veya olumsuz şekilde yanıt vermelidir. Olumsuz yanıtlarına karşı görüşlerini de eklediklerinden emin olmalıdırlar.

Gönderen yazarlar aşağıdakileri onaylamalıdır:
1. Yazılar, gönderen yazarın orijinal çalışması olmalıdır.
2. Gönderilen yazılar yayımlanmamış olmalıdır.
3. Çıkar çatışması olmamalıdır. Varsa açıkça belirtilmelidir.
4. Yazarlar, yazının hazırlanmasında kullanılan tüm veri kaynaklarına atıfta bulunmalıdır.
Not: Bir makalenin aynı anda birden fazla dergiye gönderilmesi etik değildir.

Hakemler aşağıdakileri onaylamalıdır:
1. Yazılar, yazar (lar) ın cinsiyet, ırk, etnik köken, din, vatandaşlık veya politik görüşlerine bakılmaksızın makalenin entelektüel içeriğine dayalı olarak adil bir şekilde gözden geçirilir.
2. İnceleme sürecinde gözlemlenen herhangi bir çıkar çatışması editöre gönderilmelidir.
3. Yazıyla ilgili bilgiler gizli tutulur.
4. Yayının reddine neden olabilecek bilgiler editöre gönderilmelidir.

Editörler aşağıdakileri onaylamalıdır:
1. Yazılar, yazar (lar) ın cinsiyet, ırk, etnik köken, din, vatandaşlık veya politik görüşlerine bakılmaksızın makalenin entelektüel içeriğine dayalı olarak adil bir şekilde gözden geçirilir.
2. Yazılara ilişkin bilgiler gizli tutulur.
3. Yazılarla ilgili gözlemlenen herhangi bir çıkar çatışması açıklanmalıdır.

Araştırmada Hayvanların Kullanımına İlişkin Etik Kılavuz

Muş Alparslan Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, canlı hayvanlar kullanılarak yapılan deneyleri bildirmek için ARRIVE yönergelerini (www.nc3rs.org.uk/ARRIVE) onaylamaktadır. Yazarlar ve hakemler, www.nc3rs.org.uk/ARRIVEchecklist adresinde bulunabilen ARRIVE yönergelerini bir kontrol listesi olarak kullanabilir. Hayvanlarla ilgili orijinal araştırmaları içeren yazılar, bir etik inceleme komitesi tarafından onaylanmış olmalıdır. Proje kimlik kodu, onay tarihi ve etik komite veya kurumsal inceleme kurulunun adı Yöntemler Bölümünde belirtilmelidir. Hayvanları içeren araştırmalar için, potansiyel olarak elde edilen faydaların, katılan hayvanların maruz kaldığı zararla ilişkili olarak önemli olması gerekir.

Yazarlar, araştırmalarının genel olarak kabul edilen "3R'ler" ile uyumlu olmasını özellikle sağlamalıdır:
• Mümkün olan yerlerde hayvanların alternatiflerle değiştirilmesi,
• Kullanılan hayvan sayısında azalma
• Hayvanlara verilen zararı en aza indirmek için deneysel koşulların ve prosedürlerin iyileştirilmesi.

SORUMLULUK REDDİ

Yazarın görüşlerinden ve yazı içeriğinden editör veya yayın kurulu üyeleri sorumlu değildir. Yazılarının etik orijinalliğinden ve olası hatalarından yazarlar sorumludur. Ayrıca, prova okumalarından önce sayfa düzenlemesine dayanan tüm hatalardan da sorumludurlar. Öte yandan redaksiyon sonrası meydana gelen hatalar dergi yöneticilerinin sorumluluğundadır.

Not: Sorumlu yazar 2 ay içinde düzeltme yapmalıdır, aksi takdirde makale reddedilecektir.
Not: Yayın Kurulu, gönderilen makaleler üzerinde hakemin değerlendirmesine, dergi editör kurulunun politikalarına ve intihal, iftira ve telif hakkı ihlallerini önlemeye yönelik yasal çabalara dayanarak yayın kararları verme sorumluluğunu üstlenir.

Dergi; başvuru, değerlendirme süreci ve yayınlama süreci dahil olmak üzere hiçbir ücret talep etmemektedir.

Flag Counter